Open verbrandingstoestellen 

Open verbrandingstoestellen

De WOV heeft geen open verbrandingstoestellen meer in eigendom. Maar er zijn bewoners die nog een eigen installatie hebben. Deze bewoners willen wij nogmaals op de risico’s van deze toestellen wijzen.

Openverbrandingstoestellen, zoals keukengeisers, gashaarden en oude CV-ketels veroorzaken een verhoogd gezondheidsrisico. Dergelijke toestellen onttrekken voor de verbranding lucht aan de ruimte waarin ze geplaatst zijn.

Vooral in woningen die kierdicht zijn door bijvoorbeeld de vervanging van, kozijnen en of isolatie, waardoor de luchttoevoer en rookgasafvoer onvoldoende is en de ventilatie gebrekkig, kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Schadelijke verbrandingsgassen – vooral koolmonoxide – kunnen dan in de woning terecht komen.

Doordat woningen steeds beter worden geïsoleerd en natuurlijke ventilatie afneemt, nemen de gezondheidsrisico’s in woningen met deze toestellen toe. De aanwezigheid van afzuigkappen en mechanische ventilatie in combinatie met (rookgas) afvoergebonden open-verbrandingstoestellen vergroot het risico.

Koolmonoxide (CO) veroorzaakt hoofdpijn en duizeligheid. Hoge concentraties kunnen zelfs leiden tot verstikkingsdood ‘kolendampvergiftiging’. Open verbrandingstoestellen zijn om gezondheidsredenen eigenlijk niet meer van deze tijd. Vervanging van dergelijke toestellen door gesloten of elektrische toestellen is vanuit gezondheidsstandpunt van groot belang.

Heeft u nog een openverbrandingstoestel dan kunt u altijd schriftelijk bij de WOV een aanvraag doen voor het plaatsen van een CV-installatie.

OVER ONS

WOV

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 09.00 tot 12.00 uur. Klachten (Technische Dienst): Maandag t/m vrijdag 08.00 tot 10.00 uur Tel: 075-684 4524 Email: td@wov.nl (Uitgezonderd Feestdagen)

Bezoek ons kantoor

Jacob Corneliszstraat 5
1511BM Oostzaan

075-684 5215

2020 wov.nl. All Rights Reserved.