De WOV scoort goed in landelijk onderzoek naar condities sociale huurwoningen

30 september 2021

Zo’n 80.000 sociale huurwoningen in Nederland vertonen (ernstige) gebreken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van RTL Nieuws op basis van de cijfers van de Autoriteit woningcorporaties (Aw). Het goede nieuws: de WOV heeft dit soort woningen niet in haar bezit. Volgens het onderzoek verkeert 26 procent van ons woningaanbod zelfs in een uitstekende staat.

score conditie3

De studie laat zien dat één op de 25 sociale huurwoningen in Nederland een matige tot slechte conditie heeft. Sommige huizen vertonen ernstige gebreken, anderen zijn zelfs technisch rijp voor de sloop.

Conditiescores

Het onderzoek is gebaseerd op door het Aw aangeleverde conditiescores. Deze scores geven aan in hoeverre een woning toe is aan onderhoud. Ze worden vastgesteld door een inspecteur, met behulp van een onafhankelijke norm: NEN 2767.

Dat gaat aan de hand van de verschillende onderdelen in een woning, zoals de fundering en de technische installaties. Deze krijgen dan een score: 1 is uitstekend, 6 staat voor zeer slecht.

Het gemiddelde van alle beoordeelde onderdelen bij elkaar vormt uiteindelijk de conditiescore voor een woning of complex.

Een conditiescore van 2 is daarbij ideaal. Dit staat namelijk voor een goede conditie. Bij een score van 3 is op korte termijn een ingreep nodig. Bij scores van 4 en hoger gaat het om grotere onderhoudsbeurten.

WOV

Het onderzoek van RTL Nieuws laat zien dat zeker 80.000 sociale huurwoningen een score van 4 of slechter hebben. Opvallend daarbij is het verschil tussen woningbouwcorporaties. Zo valt bij Woonstad Rotterdam 49 procent van alle woningen in de categorieën 4 tot en met 6. Dit percentage ligt bij Woningbedrijf Velsen en ProWonen op 44 procent.

De WOV daarentegen scoort behoorlijk goed. We hebben geen enkele woning in matige, slechte of zeer slechte conditie.

26 van onze woningen krijgen zelfs de hoogste score: uitstekend. 38 huizen van de WOV verkeren volgens RTL Nieuws in een goede staat. 36 woningen krijgen een redelijke beoordeling.

We streven natuurlijk altijd naar beter, maar we zijn voor nu blij met deze bevindingen!

Bron: RTL Nieuws